• No events
Aug 022009
 
FacebookTwitterGoogle+

Soal:
Apakah hukum atau dari manakah asalnya amalan membaca yaasin 3 kali pada malam nisfu Syaaban. Adakah ada dalil yang jelas mengenai perkara ini.

Jawab:
Amalan nisfu Sya’aban adalah suatu perayaan yang direka berdasarkan nas-nas yang lemah dan mardud (tertolak). Inilah pendapat majoriti mujtahid hari ini antaranya Prof Qardhawi (Fatawa Mu’asirat), Syekh Sayyid Sabiq (Fiqh Sunnah), Prof Mutawalli Sya’rawi (anta Tasal), Dr Abdul Karim Zaidan (alMufassal) dan Prof TM Hasbi asSiddiqui (Sunnah dan Bid’ah). Amalan membaca Yaasin 3X pada malam nisyfu Sya’aban adalah bid’ah dan tidak ada nas yang menyokongnya. Amalan nisfu Sya’aban ini adalah adat Melayu dan ia bukan peristiwa yang disyari’atkan.

Soalan :
Adakah keistimewaan atau kelebihan hari atau malam nisfu syaban ?

Jawab:
Para pengkaji Sunnah mengesahkan fadhilat malam nisfu sya’ban ni tiada dasar dalam Islam. Malam yang diagung-agungkan itu sebenarnya malam lailatul Qadr sahaja. (lihat Dr Qardhawi, Fatawa Mu’asirat)

Soalan :
Bagaimana membaca yasin boleh mendatangkan bidaah, kan kita digalakkan untuk banyak membaca alquran, saya menjadi keliru dengan apa yang diceritakan

Jawab:
Kita sudah mengkaji dalam semua kitab-kitab fatwa dan laman web antaranya: islam Online, kitab Qardhawi: Fatawa Mu’asirat, Lujnah Daimah Arab saudi, Lujnah fatwa alAzhar, Sayyid Sabiq, Fiqh Sunnah, Ustaz Basri Ibrahim, Kusza…
Penjelasan:
Baca yaasin tidak bid’ah. Ia menjadi bid’ah bila dikaitkan dengan peristiwa dan malam-malam tertentu sedangkan amalan itu tidak diambil dari Nabi SAW.

Soalan :
Adakah terdapat nas sahih yang mengatakan pada malam nisfu syaban, catitan amalan untuk tahun lalu akan di bawa ke langit dan buku yang baru akan dibuka untuk amalan yang datang ?

Jawab:
Pendapat tersebut adalah Dha’if. Perkara di atas terdapat di dalam beberapa kitab tetapi nas atau sumbernya tiada yang sahih. Tiada ditemui sumber/nas sahih berkaitan perkara di atas setelah dilakukan kajian mendalam oleh berbagai pihak.

Soalan :
Apakah hukum berpuasa sunat selepas 15 Syaaban ?

Jawab:
Berkata Imam asSyawkani (Nailool Awthor, Jld 3/243),”jumhur ulama’ mengharuskan puasa sunat selepas 15 Sya’ban kerana larangannya datang dari hadis dha’ef.

AMALAN PUASA DI BULAN SYAABAN

Adalah disunatkan berpuasa di bulan Sya`ban sebagaimana yang diriwayatkan daripada Aisyah
Radhiallahu `anha berkata:

Maksudnya: “Adalah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam berpuasa sehingga kami mengatakan baginda tidak berbuka, dan baginda berbuka sehingga kami mengatakan baginda tidak berpuasa. Saya tidak pernah melihat Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam menyempurnakan puasa satu bulan kecuali pada bulan Ramadan dan saya tidak pernah melihat baginda berpuasa lebih banyak daripadanya pada bulan Sya`ban.”
(Hadith riwayat Bukhari)

Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam emperbanyakkan berpuasa pada bulan ini adalah disebabkan oleh beberapa perkara sebagaimana yang diriwayatkan daripada Usamah bin Zaid berkata:

Maksudnya: “Wahai Rasulullah! Aku belum pernah melihat engkau berpuasa satu bulan daripada bulan-bulan sebagaimana (banyaknya) engkau berpuasa di bulan Sya`ban” Baginda bersabda: “Sedemikian itu kerana bulan Sya`ban, bulan yang manusia lalai (kerana terletak) di antara bulan Rajab dan bulan Ramadan, dan ia adalah bulan di mana diangkat padanya amalan-amalan manusia kepada Allah Rabbul `Alamin, maka aku suka supaya diangkat amalanku sedang aku di dalam keadaan berpuasa.” (Hadith riwayat An-Nasa’i)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 Posted by at 8:59 pm

  2 Responses to “Soaljawab Syaaban”

  1. [...] persoalan berkaitan tentang Nisfu Syaaban boleh dibaca di Dakwah.org (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) [...]

  2. assalamu’alaikum
    Saya membaca penjelasan mengenai kelebihan Syaaban dan menarik perhatian saya ialah mengenai amalan membaca Yasin 3x malam nisf Syaaban. Soalannya, kalau ianya tiada asas atau dalil sama ada manqul atau ma’qul, dan dikategorikan sebagai bid’ah,bagaimana dengan hukumnya ke atas mereka2 yang melakukannya? Sebab semua bid’ah itu sesat dan semua yang sesat itu di dalam neraka…minta penjelasan…confuse kenapa ulama2 Malaysia atau Nusantara boleh membenarkan perkara ini berlaku..

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>